Gastro zvijezda

Tražimo i
nagrađujemo najbolje food blogove u regiji!

S ponosom javljamo da počinje peto izdanje Gastro zvijezde, najvećeg regionalnog natjecanja u kojem biramo najbolje food blogove - i ljude koji stoje iza njih. Uključi se!


Generalni pokrovitelj:

Lidl

Partner projekta:

Lidl

Finalisti kategorija

Do 19.11. možeš glasati za svoje favorite u svim kategorijama, a drugi krug glasanja počinje 20.11 i traje do 3.12.

Tradicionalna hrana

Tavajol (Dora Sandalić)

Tavajol - po dalmatinski ubrus, ujedno je i ime bloga Dore Sandalić, finalistice u kategoriji Tradicionalna hrana koja je svoj blog pokrenula prije dvije godine na njoj najdražem mjestu na svijetu - Lanterni na Dugom otoku. Na svom blogu Dora slavi zdravu, ukusnu i kreativnu tradicionalnu kuhinju, a upravo takva jela najviše vole njezini bližnji.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Mama drama (Nevena Josipović)

Majka, supruga, food blogerica – sve je to Nevena Josipović koja stoji iza bloga Mama drama, finalista u kategoriji Tradicionalna hrana. U tradicionalnu kuhinju se zaljubila jer je, kako sama kaže, to jednostavno ona. Nevena je najprije svoje ideje zapisivala u bilježnicu, no kasnije je pokrenula blog i shvatila da je to ono što voli raditi.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Možeš se udat (Anita Karaman)

Iza zanimljivog imena Možeš se udat stoji Anita Karaman. Blog je pokrenula 2016. godine, a prvi recept koji je podijelila s pratiteljima bila je panna cotta u četiri varijante, za četiri godišnja doba. Kad ima vremena, sebi za gušt kuha bistre mesne juhe, a u kuhinji ne može bez maslinovog ulja i soli.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Mamin ručak (Zrinka Janković)

Gledajući svoju djecu za stolom kako pristojno jedu, Zrinka Janković je došla na ideju da drugima pokaže koliko je važno da djeca jedu svaki dan kuhano. Tako je nastao blog Mamin ručak koji za cilj ima motivirati druge mame u nedostatku inspiracije da kuhaju za svoju djecu. Odrasla je na ''dalmatinskoj spizi'' koju rado priprema svojim ukućanima, a smatra da bi svatko trebao znati pripremiti ribu i povrće u škartocu.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Zdrava i
vegetarijanska hrana

Veganica (Vinka Tresić)

Vinka Tresić voli kuhati slatka i slana jela, no posebno ju veseli izrada sirovih torti. Na svom blogu pokazuje kako su veganska jela jednostavna, zdrava i prije svega jako ukusna. Blog Veganica.hr pokrenula je na ljeto 2018. godine, a prvi recept koji je objavila bio je gusti smoothie od tropskog voća.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Plant-based full of taste (Matei Negovetić)

Plant-based full of taste Matei Negovetić je pokrenuo u kolovozu 2019., a razlog je bila promjena prehrane i želja da ljudima pokaže što i kako jesti, bez da konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla. Zdrav život i zdrava hrana za njega su način života. Kuhanje ne može zamisliti bez soli i soja sosa, a recept koji prema njegovom mišljenju svatko treba znati napraviti je povrtni rižoto.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Marie Wasler (Marie Wasler)

Jela proizašla iz kuhinje Marie Wasler su nutritivno bogata, ukusna, ali i vizualno impresivna. Blogati je počela spontano, a nakon mnoštva pohvala krenula je ozbiljnije u taj gastronomski pothvat. Prvo jelo koje je pripremila bila je tjestenina s pestom od cikle, obožava sve što ima veze s krumpirom, a omiljeni comfort food su joj spaghetti aglio e olio.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

La Vie Shobaine (Laura Roman)

Laura Roman svakog dana dokazuje da i prehrana bez glutena može biti podjednako zanimljiva kao i jelovnik onih koji nemaju restrikcija. Nakon faze „profesionalnog prejedanja“ tijekom studija, Laura je odlučila iz svoje kuhinje u potpunosti izbaciti gluten – i krenula je u kulinarsku avanturu. Nedugo zatim recepte je počela dijeliti i na blogu La Vie Shobaine, i na hrvatskom i na engleskom jeziku, te na pratećem Instagram profilu.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Slastice

Samo jedan griz (Darko Debić)

Da počne bilježiti svoja jela i pokrene blog, Darka Debića nagovorili su prijatelji koji su se uvijek iznova oduševljavali njegovim jelima, a posebno kolačima. Dva desetljeća radio je u kuhinji jednog prestižnog zagrebačkog restorana, a sada profesionalno iskustvo pretače u zanimljiv, edukativan, ali razumljiv sadržaj. Iako čitatelji obožavaju njegove slastice, za svoj gušt voli raditi mediteranske i azijske specijalitete.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Cellulite Factory (Kristina Štriga)

Kristina Štriga je odmalena voljela provoditi sate s mamom u kuhinji dok je pripremala torte i kolače za goste, a upravo je od mame i naslijedila ljubav prema izradi slastica. Njena vizija idealnog dana uključuje čokoladnu babku s lješnjacima i pjesme Eda Sheerana na radiju. Sebi za gušt priprema burgere s domaćim pecivima i gomilom povrća, a obožava i eklere.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Uvijek gladna (Mateja Krvarić)

Mateja Krvarić ima čak devet godina staža u bloganju, a njena su specijalnost – slastice. Kuhanje ne može zamisliti bez maslaca, vanilije, tonke i čokolade, a glavni as u rukavu joj je čokoladna torta bez brašna (od samo tri sastojka) za koju gosti uvijek traže recept.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Janjolinka (Janja Benić)

Svi koji prate virtualnu gastro scenu zasigurno su naletjeli na fotografije zamamnih tartova i galetta, bogato punjenih štrukli i sourdough kruha s potpisom Janje Benić. Svoju je blogersku karijeru započela receptom za salatu od batata i kvinoje, ali danas je foodieji prate i prepoznaju zbog slastica čija je priprema opušta.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Top foodie na
društvenim mrežama

Pastry chef (Suzana Kvesić)

Profi slastičarka Suzana Kvesić svoj je profil i blog Pastry chef pokrenula još "davne" 2012. godine. Kako je uživanje u hrani najbolje u društvu, Suzana rijetko kuha samo za sebe, ali joj je gušt kreirati nove recepture, isprobavati neke nove okuse te otkrivati nove tehnike pripreme slastica. Ono bez čega nikako ne može u kuhinji su maslac i mahune vanilije te smatra da svatko od nas treba znati pripremiti palačinke.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Hungry Mile (Mile Butorac)

Mile Butorac, poznat i kao Hungry Mile, od želje da ide u kuharsku srednju školu kroz nekoliko godina došao je do vlastitog gastro Instagram profila koji prati gotovo 30 tisuća zaljubljenika u dobru hranu. Ponosan je što je dio domaće blogerske zajednice, priznaje da jako voli ugljikohidrate i da se rado počasti pizzom i to onom domaćom s debelim tijestom i nekim finim nadjevom. Za prijatelje i obitelj naviše priprema pite s vučenim tijestom, gusto varivo te pokoji mesni gulaš, a u kuhinji ne može bez soli, papra i maslinovog ulja.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Petra Alpeza

Što dobijemo kada spojimo ukusnu hranu i fitness? Instagram profil Petre Alpeze. Petra je profil pokrenula prošle godine na samom početku pandemije, a sve je počelo receptom za palačinke od borovnica. Njezini pratitelji najviše vole recepte sa što manje sastojaka i što bržom pripremom, a omlet je jedno jelo za koje smatra da svatko treba znati pripremiti. Upravo takva jednostavna jela priprema i sebi za gušt, a kuhanje ne može zamisliti bez vrhnja za kuhanje i sira.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Zelenjava (Karla Lojen)

Karla Lojen je pred kraj studiranja shvatila kako bi voljela imati neki svoj mali kutak na kojem slobodno izražava svoju kreativnost, a upravo je tako nastala Zelenjava. Prvog recepta koji je objavila na profilu sjeća se i danas - prepečeni kruh s krem sirom, domaćim cherry rajčicama i bosiljkom iz vlastitog uzgoja. Karla u kuhinji sebi najviše voli spremiti pečeni slanutak u kombinaciji sa sezonskim povrćem, glazirane mrkve i focacciu. Dok njezini bližnji najviše vole bliskoistočnu kuhinju bogatu povrćem i začinima, pratiteljima su najdraži recepti za nutritivno bogate salate i povrtne zdjele.

Posjeti blog

Klikni like i glasaj

Žiri

Žiri Gastro zvijezde je među prijavama odabrao po četiri finalista u svakoj kategoriji, te će tajnim glasovanjem odlučiti i o tome tko je zaslužio biti Gastro zvijezda za 2020.

Predsjednik žirija

Domagoj Jakopović Ribafish

Novinar i prekaljeni bloger

Saznajte više

Vedran Bošković

Dobitnik prošlogodišnje nagrade "Gastro zvijezda",
Gastrolovac, autor bloga Začinjeno s ljubavlju

Saznajte više

Darko Kontin

Renomirani bloger, Gastrolovac i autor bloga Darkova web kuharica

Saznajte više

Chef Josip Tomas

Mladi chef Josip Tomas radio je u njujorškom Eleven Madison Parku, jednom od najboljih svjetskih restorana na Madison aveniji s čak tri Michelin zvjezdice i u poznatim hrvatskim restoranima Dubravkin put i Noel. Danas vodi obiteljski restoran Freyja u Tučepima.

Saznajte više

Andrea Cukrov

Andrea Cukrov, jedna od najdugovječnijih hrvatskih gastro blogerica i (još uvijek) aktualna Gastro zvijezda ove će godine uskočiti u ulogu članice žirija te sudjelovati u izboru svog nasljednika ili nasljednice.

Saznajte više